Περιάνδρου 25, Κόρινθος - Πινδάρου 26, Κολωνάκι Τηλ.: 27410 74064 Mon - Fri: 9.00am - 9.00pm

Διατροφη βρεφους απο 0 εως 12 μηνων

Το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, μητρικό ή γάλα πρώτης παιδικής ηλικίας. Μπορούμε να χορηγήσουμε, μικρές ποσότητες τσαγιού ή νερού στο ενδιάμεσο κάποιων από τα γεύματα τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Αν το βρέφος είναι αποκλειστικά θηλάζον χρειάζεται προσθήκη συμπληρώματος σιδήρου και βιταμίνης D.

Δεν χορηγούμε στερεά τροφή σ αυτή την ηλικία και γιατί το μωρό είναι ανώριμο οργανικά να τη δεχθεί, αλλά και γιατί με αυτή την πρακτική αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας μορφής αλλεργίας τώρα ή στο μέλλον. Οι ημερήσιες ανάγκες σε υγρά σ αυτή την ηλικία είναι περίπου 150ml/kg. Τους πρώτους 2 μήνες παίρνει 20-30gr την ημέρα και τους υπόλοιπους 4 15-20 gr την ημέρα. Η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται επιπλέον από τη συνήθη διατροφή της 1 ποτήρι γάλα, 30-40 γρ κίτρινο τυρί και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Μερικές τροφές που καταναλώνει η μητέρα μπορεί να ενοχλήσουν το βρέφος μέσω της παραγωγής αερίων και τέτοιες είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το ραπανάκι, το λάχανο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Κάθε νέα τροφή που προστίθεται πρέπει να προσφέρεται στην αρχή μια φορά την ημέρα και για 3 ημέρες σε μικρές ποσότητες (1-2 κουταλάκια του γλυκού). Η ίδια τροφή στη συνέχεια αυξάνεται καθημερινά σε ποσότητα ως ότου τη συνηθίσει το βρέφος και μετά προσθέτουμε καινούρια τροφή, έτσι η πλήρης εισαγωγή μιας νέας τροφής διαρκεί 1 με 2 εβδομάδες. Δε χρειάζεται να πιέζουμε το βρέφος να δεχτεί μια νέα τροφή αν δεν του αρέσει. Επιμένουμε για 3-4 ημέρες και αν δεν τα καταφέρουμε πηγαίνουμε σε επόμενη τροφή και επανερχόμαστε σε αυτή που δεν αποδέχθηκε σε 2 εβδομάδες.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κρέμα ρυζάλευρο αραιωμένο με το γάλα του μέχρις ότου η κρέμα αντικαταστήσει πλήρως ένα γεύμα γάλακτος. 1 εβδομάδα μετά την έναρξη της κρέμας ξεκινάμε τα φρούτα (αχλάδι, μήλο, μπανάνα) αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα. Από τον έβδομο μήνα και ανάλογα την εποχή προσθέτουμε βερίκοκο, ροδάκινο, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι και φράουλες(έχουν λίγο παραπάνω πιθανότητα αλλεργίας). Προσοχή στα φρούτα με κουκούτσια. Επίσης το ριζάλευρο μπορεί να ανακατευτεί με φρούτα. Αν το γεύμα δεν είναι ολοκληρωμένο σε ποσότητα μπορούμε να συμπληρώσουμε με γάλα. Το μεσημεριανό αρχίζει να αντικαθίσταται από χορτόσουπα με πατάτα, καρότο, κολοκύθι και στους 6,5 μήνες εισάγουμε πάλι σταδιακά το κρέας με μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα. Ως την ηλικία των 8 μηνών θα εισάγουμε κρέμα δημητριακών, μπισκοτόκρεμα, ζυμαρικά (εκτός από χυλοπίτες), γιαούρτι. 8ο με 9ο μήνα θα βάλουμε τομάτα, σπανάκι, μπρόκολο, τυριά και στη συνέχεια τον κρόκο του αυγού. 11ο με 12ο μήνα θα γίνει με προσοχή η εισαγωγή του ασπραδιού και στο τέλος του πρώτου χρόνου θα μπει το ψάρι. Να πούμε ότι επιτρέπεται η προσθήκη στα φαγητά του βρέφους ελαιόλαδου και λεμονιού, αλλά όχι αλάτι και ζάχαρη τουλάχιστο ως το 12ο μήνα. Μέλι μετά το 12ο-15ο μήνα. Δεν επιτρέπονται light προΐόντα ως την ηλικία των 2 ετών, φρέσκο γάλα αγελάδας ως τους 12 μήνες και ξηροί καρποί ως την ηλικία των 3 ετών. Συνολικά το βρέφος κάνει 5 γεύματα από τα οποία το πρωινό και το βραδινό αποτελούνται από γάλα.

Σημεία που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι αλλαγές στο δέρμα (κοκκινίλες, σπυράκια) στη διατροφή (έμετοι, διάρροιες) και στη διάθεση (συνεχές κλάμα, ευερεθιστότητα) για να προληφθούν τυχόν αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες.