Περιάνδρου 25, Κόρινθος - Πινδάρου 26, Κολωνάκι Τηλ.: 27410 74064 Mon - Fri: 9.00am - 9.00pm

Σεξ μετά το έμφραγμα

Γιάννης Χουρσαλάς –Καρδιολόγος

 

«Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι καρδιοπαθείς, ιδιαίτερα μετά από έμφραγμα, είναι αυτό της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ωστόσο συχνά διστάζουν να διατυπώσουν τα ερωτήματά τους…»

 

Πως επηρεάζεται η ερωτική διάθεση και δραστηριότητα μετά από ένα έμφραγμα;

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από ένα έμφραγμα παρουσιάζουν ελάττωση της σεξουαλικής διάθεσης και δραστηριότητας. Εάν η βλάβη που προκλήθηκε από το έμφραγμα είναι μεγάλη, η παροχή αίματος από την καρδιά προς την περιφέρεια ελαττώνεται με αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση και τη μείωση της σεξουαλικής ικανότητας. Η γενικευμένη αρτηριοσκλήρυνση εξάλλου αποτελεί βασική αιτία σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Κατά κανόνα τα άτομα με υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες και σακχαρώδη διαβήτη, που δε ρυθμίζονται ικανοποιητικά εμφανίζουν προβλήματα σεξουαλικής ικανότητας. Κάποια από τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς περιορίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα (β-αναστολείς), ενώ άλλα τηνευνοούν (αναστολείς διαύλων ασβεστίου) καθώς προκαλούν αγγειοδιαστολή και δράση σχεδόν ανάλογη με το VIAGRA. Όμως τα αίτια του προβλήματος είναι κυρίως ψυχολογικά και αφορούν το φόβο νέου επεισοδίου ή εμφάνισης στηθάγχης, το φόβο μιας ενδεχόμενης «αποτυχίας», τη μειωμένη αυτοεκτίμηση ή την κατάθλιψη που μπορεί να ακολουθήσει ένα έμφραγμα. Μπορεί επίσης το καρδιακό επεισόδιο να αποτελέσει την κατάλληλη αφορμή για τον ένα εκ των δύο συζύγων να διακόψει τις ερωτικές συνευρέσεις σε μία ήδη προβληματική σχέση.

 

Πόσο επικίνδυνη είναι η σεξουαλική δραστηριότητα μετά το έμφραγμα;

Αφού περάσει ένα λογικό διάστημα δύο εβδομάδων από το οξύ επεισόδιο, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στη συνήθη σεξουαλική του δραστηριότητα. Δεν θα πρέπει ο ασθενής να διστάζει να συζητά το πρόβλημα με τον καρδιολόγο του χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Ο κίνδυνος που διατρέχει κατά την ερωτική συνεύρεση δεν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που απορρέει από την καθημερινή του δραστηριότητα. Η μέγιστη καρδιαγγειακή ενεργειακή δαπάνη κατά την ερωτική πράξη είναι περίπου ίδια με αυτή που απαιτείται για την ανάβαση δύο ορόφων. (Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 0,5 % των αιφνίδιων θανάτων συνέβησαν κατά ή μετά την ερωτική συνεύρεση). Και πρέπει να τονιστεί ότι τα δυσάρεστα συμβάντα αφορούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις εξωσυζυγικό σεξ και διαφορά ηλικίας μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων μεγαλύτερη των 20 ετών. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό το σεξ η αιτία των αιφνίδιων επεισοδίων, αλλά το άγχος για απόδειξη ικανοτήτων μπροστά σε νέες προκλήσεις, η ένταση του ερεθίσματος ή ο φόβος αποκάλυψης μιας παράνομης σχέσης. Οι μελέτες επιπλέον έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν ισχαιμία κατά τη σεξουαλική πράξη, παρουσιάζουν ισχαιμία και κατά την άσκηση. Έτσι η δοκιμασία κοπώσεως αποτελεί χρήσιμο οδηγό του καρδιολόγου για να κατευθύνει τον ασθενή του.