Περιάνδρου 25, Κόρινθος - Πινδάρου 26, Κολωνάκι Τηλ.: 27410 74064 Mon - Fri: 9.00am - 9.00pm

Παρατεινόμενος πυρετός

Ο πυρετός είναι ένα από τα συμπτώματα που ανησυχούν συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο τους γονείς, ενώ η παράτασή του πέρα από το τριήμερο δημιουργεί συχνά ιδιαίτερο άγχος το οποίο μετατίθεται με διάφορους τρόπους και στον παιδίατρο που καλείται να το διερευνήσει και να δώσει απαντήσεις και θεραπευτικές κατευθύνσεις.

Παρατεινόμενος χαρακτηρίζεται ο πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα, ενώ αγνώστου αιτιολογίας όταν διαρκεί > 3 εβδομάδες, χωρίς ο εργαστηριακός έλεγχος να έχει καταλήξει κάπου.

Αίτια: συνήθως οφείλεται σε συνηθισμένα λοιμώδη νοσήματα της παιδικής ηλικίας που εκδηλώνονται με κάπως τροποποιημένη κλινική εικόνα, όπως βακτηριακές, ιογενείς, μυκητιασικές, παρασιτικές λοιμώξεις και φυματίωση. Άλλα αίτια είναι νοσήματα του συνδετικού ιστού, όπως νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα και συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, νεοπλάσματα όπως λευχαιμίες και λεμφώματα, διάφορα άλλα νοσήματα όπως ανοσοανεπάρκειες, νόσος Kawasaki, ιστιοκυττάρωση, ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Krohn), οικογενής μεσογειακός πυρετός, ενώ συχνά τα αίτια είναι άγνωστα και δεν ανευρίσκονται.

Η διερεύνηση περιλαμβάνει το λεπτομερές ιστορικό, που είναι πάντα στην ιατρική ο ακρογωνιαίος λίθος της διάγνωσης, την ενδελεχή κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο.

Η θεραπεία του παιδιού με παρατεινόμενο εμπύρετο στοχεύει φυσικά στην αντιμετώπιση και εξουδετέρωση του υπεύθυνου παράγοντα. Καλό είναι να αποφεύγεται η εμπειρική χορήγηση αντιβιοτικών όταν δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στη διάγνωση, εκτός αν είναι ισχυρή η υποψία παρουσίας λοιμογόνου παράγοντα. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιπυρετικά και ότι τα περισσότερα παιδιά με πυρετό που διαρκεί περισσότερο από τις αναμενόμενες ημέρες είναι στην πλειοψηφία τους υγιή και ο πυρετός τους οφείλεται σε κάποια κοινή αυτοπεριοριζόμενη νόσο.