Περιάνδρου 25, Κόρινθος - Πινδάρου 26, Κολωνάκι Τηλ.: 27410 74064 Mon - Fri: 9.00am - 9.00pm

Εφηβική Ιατρική

ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΑΛΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

 

 Ο πόνος στην περιοχή του στήθους και του θώρακα είναι αρκετά συνηθισμένος τόσο στα παιδιά όσο και στους εφήβους και συχνό αίτιο σοβαρής ανησυχίας για τους γονείς αφού άμεσα παραπέμπει στην πιθανότητα να πάσχει το ΄πολύτιμο’ όργανο, η καρδιά. Η αναλογία αγοριών-κοριτσιών που παραπονιούνται για πόνο στην περιοχή του θώρακα είναι περίπου ίση στην παιδική ηλικία, ενώ εμφανίζεται σαφής υπεροχή των κοριτσιών όσο προχωρούμε προς την εφηβεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια είναι μη καρδιολογικά με συχνότερα τα μυοσκελετικά: πλευροχονδρίτιδα, πλευροδυνία, μυΐκή τάση. Άλλα αίτια είναι το βρογχικό άσθμα, η πλευρίτιδα και η πνευμονία, η οισοφαγίτιδα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ συχνά –ειδικά στους εφήβους-είναι και τα ψυχογενή αίτια, αφού όπως έχει διαπιστωθεί σε περιόδους stress, όπως προβλήματα στην οικογένεια, αλλαγή τόπου κατοικίας ή σχολείου, έναρξη σχολείου ή εξετάσεις, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που παραπονιούνται για θωρακικό άλγος.

Θωρακικός πόνος καρδιακής αιτιολογίας συχνότερα οφείλεται σε συγγενείς

ανατομικές καρδιακές ανωμαλίες και σε επίκτητα αίτια, όπως μυοκαρδίτιδα,

περικαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα και στεφανιαία νόσο (είναι σπάνια στα παιδιά).

Ο παιδίατρος που θα εξετάσει λεπτομερώς το παιδί είναι αυτός που θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία εφόσον διαπιστώσει το αίτιο ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα παραπέμψει για περαιτέρω έλεγχο σε ειδικό παιδοκαρδιολόγο.