Σεξ μετά το έμφραγμα

Γιάννης Χουρσαλάς -Καρδιολόγος

 

«Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι καρδιοπαθείς, ιδιαίτερα μετά από έμφραγμα, είναι αυτό της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ωστόσο συχνά διστάζουν να διατυπώσουν τα ερωτήματά τους…»

 

Πως επηρεάζεται η ερωτική διάθεση και δραστηριότητα μετά από ένα έμφραγμα;

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από ένα έμφραγμα παρουσιάζουν ελάττωση της σεξουαλικής διάθεσης και δραστηριότητας. Εάν η βλάβη που προκλήθηκε από το έμφραγμα είναι μεγάλη, η παροχή αίματος από την καρδιά προς την περιφέρεια ελαττώνεται με αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση και τη μείωση της σεξουαλικής ικανότητας. Η γενικευμένη αρτηριοσκλήρυνση εξάλλου αποτελεί βασική αιτία σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Κατά κανόνα τα άτομα με υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες και σακχαρώδη διαβήτη, που δε ρυθμίζονται ικανοποιητικά εμφανίζουν προβλήματα σεξουαλικής ικανότητας. Κάποια από τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς περιορίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα (β-αναστολείς), ενώ άλλα τηνευνοούν (αναστολείς διαύλων ασβεστίου) καθώς προκαλούν αγγειοδιαστολή και δράση σχεδόν ανάλογη με το VIAGRA. Όμως τα αίτια του προβλήματος είναι κυρίως ψυχολογικά και αφορούν το φόβο νέου επεισοδίου ή εμφάνισης στηθάγχης, το φόβο μιας ενδεχόμενης «αποτυχίας», τη μειωμένη αυτοεκτίμηση ή την κατάθλιψη που μπορεί να ακολουθήσει ένα έμφραγμα. Μπορεί επίσης το καρδιακό επεισόδιο να αποτελέσει την κατάλληλη αφορμή για τον ένα εκ των δύο συζύγων να διακόψει τις ερωτικές συνευρέσεις σε μία ήδη προβληματική σχέση.

 

Πόσο επικίνδυνη είναι η σεξουαλική δραστηριότητα μετά το έμφραγμα;

Αφού περάσει ένα λογικό διάστημα δύο εβδομάδων από το οξύ επεισόδιο, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στη συνήθη σεξουαλική του δραστηριότητα. Δεν θα πρέπει ο ασθενής να διστάζει να συζητά το πρόβλημα με τον καρδιολόγο του χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Ο κίνδυνος που διατρέχει κατά την ερωτική συνεύρεση δεν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που απορρέει από την καθημερινή του δραστηριότητα. Η μέγιστη καρδιαγγειακή ενεργειακή δαπάνη κατά την ερωτική πράξη είναι περίπου ίδια με αυτή που απαιτείται για την ανάβαση δύο ορόφων. (Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 0,5 % των αιφνίδιων θανάτων συνέβησαν κατά ή μετά την ερωτική συνεύρεση). Και πρέπει να τονιστεί ότι τα δυσάρεστα συμβάντα αφορούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις εξωσυζυγικό σεξ και διαφορά ηλικίας μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων μεγαλύτερη των 20 ετών. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό το σεξ η αιτία των αιφνίδιων επεισοδίων, αλλά το άγχος για απόδειξη ικανοτήτων μπροστά σε νέες προκλήσεις, η ένταση του ερεθίσματος ή ο φόβος αποκάλυψης μιας παράνομης σχέσης. Οι μελέτες επιπλέον έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν ισχαιμία κατά τη σεξουαλική πράξη, παρουσιάζουν ισχαιμία και κατά την άσκηση. Έτσι η δοκιμασία κοπώσεως αποτελεί χρήσιμο οδηγό του καρδιολόγου για να κατευθύνει τον ασθενή του.

Παχυσαρκία και καρδιά

Γιάννης Χουρσαλάς

Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

«η παχυσαρκία σπάνια εμφανίζεται μόνη! Συνήθως έχει για παρέα μεταβολικές διαταραχές, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την καρδιά και τα αγγεία…»

 

Πότε ένα άτομο είναι παχύσαρκο;

Παχυσαρκία είναι η κατάσταση που συνοδεύεται από υπέρμετρη εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του οργανισμού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο δείκτης που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο ποια άτομα είναι φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος εκφράζεται με το λόγο Β/Υ2, όπου Β το σωματικό βάρος σε κιλά και Υ το ύψος του ατόμου σε μέτρα. Ένα άτομο θεωρείται ελλειποβαρές όταν έχει Β/Υ2 μικρότερο από 18,5, φυσιολογικού βάρους 18,5-25, υπέρβαρο 25-30, παχύσαρκο 30-40 και σοβαρά παχύσαρκο όταν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 40. Έτσι ένα άτομο ύψους 1,70 μέτρων θεωρείται υπέρβαρο αν ζυγίζει περισσότερο από 72 κιλά (25=72/1,702).

 

Ποια είναι τα αίτια της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία, ανάλογα με την ηλικία εμφάνισής της, διακρίνεται στον τύπο των ενηλίκων και το νεανικό τύπο. Ο τύπος των ενηλίκων είναι πολύ κοινός στις βιομηχανικές χώρες και εμφανίζεται με σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους στις ηλικίες 20 έως 40 ετών. Ο νεανικός τύπος είναι σπανιότερος και χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη παχυσαρκίας νωρίς από την παιδική ηλικία. Πρωταρχικό αίτιο παχυσαρκίας είναι η υπερβολική αύξηση της προσλαμβανόμενης ενέργειας σε σχέση με τη δαπανούμενη από τον οργανισμό ενέργεια. Η προσλαμβανόμενη ενέργεια αυξάνει όσο αυξάνεται η ποσότητα των τροφών, αλλά και όσο οι τροφές αυτές είναι πλουσιότερες σε λίπος (ένα γραμμάριο λίπος προσφέρει 9 θερμίδες, ένα γραμμάριο υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες 4 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο φυτικές ίνες 2 θερμίδες). Η έλλειψη σωματικής άσκησης και ο «καθιστικός» τρόπος ζωής συντελούν σημαντικά στην προοδευτική αύξηση του βάρους. Όμως η παχυσαρκία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Γι’ αυτό σπάνια απαντά μεμονωμένα ως συνέπεια της υπερβολικής λήψης τροφής, αλλά συνήθως συνυπάρχει με προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση (αύξηση κυρίως της διαστολικής, «μικρής» πίεσης), διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων – υψηλά τριγλυκερίδια αλλά και χοληστερίνη και κυρίως ελάττωση της προστατευτικής HDL χοληστερόλης – αυξημένο ουρικό οξύ και διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών. Πάντοτε πρέπει να αναζητείται η συνύπαρξη άλλων καταστάσεων, ιδιαίτερα δε όταν η ποσότητα βάρους είναι ανεξήγητη από την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής. Έτσι ένα παχύσαρκο άτομο, που στην οικογένειά του υπάρχει ιστορικό σακχάρου, δεν αρκεί να ελέγχεται με απλό σάκχαρο νηστείας, αλλά θα πρέπει ανά 2-3 χρόνια να κάνει καμπύλη σακχάρου. Επίσης ένα παχύσαρκο άτομο που έχει ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην οικογένεια, έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχει κληρονομήσει «ελαττωματικά» γονίδια, που συνδέονται με ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και αρτηριοσκλήρυνσης. Πρέπει επομένως νααναζητήσει και να τροποποιήσει όλους τους παράγοντες κινδύνου και να υποβάλλεται σε τακτικό καρδιολογικό έλεγχο.

 

Ποιες είναι οι συνέπειες για την καρδιά και τα αγγεία;

Η παχυσαρκία ευνοεί την εμφάνιση καταστάσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλά επίπεδα της προστατευτικής HDL χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να παίζει μεγάλο ρόλο στην

εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης, στεφανιαίας νόσου, εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε μια μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α. απεδείχθη ότι ήταν η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου, από αυτές που μπορεί κάποιος από μόνος του να προλάβει, μετά το κάπνισμα.

 

Πόσο ωφελείται κανείς από την απώλεια βάρους;

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 80% των ασθενών με ήπια υπέρταση θεραπεύονται, χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή, όταν χάσουν βάρος. Με μέτρια απώλεια σωματικού βάρους που επιτυγχάνεται με συνεχή προσπάθεια, μετατίθεται χρονικά η εμφάνιση του σακχάρου, ή ελαττώνονται τα επίπεδά του, βελτιώνονται σημαντικά τα λιπίδια, με αποτέλεσμα λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Καρδιολογικά προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Γιάννης Χουρσαλάς -Καρδιολόγος

«Συχνά στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται προβλήματα που υποδύονται καρδιοπάθεια, αλλά και επιδείνωση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν πραγματική καρδιοπάθεια.»

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν μεταβολές στο καρδιαγγειακό σύστημα;

Κατά τη διάρκεια της κυήσεως προκαλείται φυσιολογικά κατακράτηση υγρών, που αρχίζει από την έκτη εβδομάδα, αυξάνει γρήγορα έως την εικοστή και συνεχίζει με επιβραδυνόμενη αύξηση μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, οπότε μπορεί να φτάσει μέχρι και οκτώ λίτρα. Η κατακράτηση υγρών έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδήματος στα κάτω άκρα. Η αρτηριακή πίεση ελαττώνεται, για να φτάσει στην κατώτερη τιμή της στη μέση της κυήσεως, ενώ επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα λίγο πριν το τέλος. Οι σφίξεις αυξάνουν περίπου κατά 10 - 20 ανά λεπτό. Οι μεταβολές αυτές είναι φυσιολογικές, οφειλόμενες στην παραγωγή αγγειοδιασταλτικών ορμονών, αλλά και στην πίεση που ασκείται από τη μήτρα στην κάτω κοίλη φλέβα. Στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται συχνά έκτακτες καρδιακές συστολές, που γίνονται αντιληπτές ως αίσθημα παλμών και δε χρειάζονται θεραπεία εφόσον δεν αποδειχτεί ότι οφείλονται σε οργανική καρδιοπάθεια.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι από τις μεταβολές στο καρδιαγγειακό σύστημα της εγκύου και πώς μπορούν να αποφευχθούν;

 

Σε λίγες περιπτώσεις η πτώση της πίεσης μπορεί να είναι μεγάλη, ιδιαίτερα σε ύπτια θέση, και να οδηγήσει σε εμφάνιση λιποθυμικού επεισοδίου. Τα επεισόδια αυτά σταματούν με την κατάκλιση σε πλάγια θέση. Ενώ όμως η εμφάνιση υπότασης αποτελεί φυσιολογική κατάσταση, η υπέρταση στην εγκυμοσύνη αποτελεί συχνά πρόβλημα. Οι σοβαρές μορφές υπέρτασης συνοδεύονται από λευκωματουρία και οίδημα. Ο συνδυασμός αρτηριακής υπέρτασης με λευκωματουρία και οίδημα, εφόσον εμφανίζεται μετά την εικοστή εβδομάδα της κυήσεως, χαρακτηρίζεται ως προεκλαμψία. Η εμφάνιση του οιδήματος μεμονωμένα δεν θα πρέπει να τρομοκρατεί τις εγκύους διότι αποτελεί όπως προειπώθηκε συχνό εύρημα σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες. Όταν στην κλινική εικόνα της προεκλαμψίας προστίθεται η εμφάνιση επιληπτοειδών σπασμών, χαρακτηρίζεται ως εκλαμψία. Οι καταστάσεις αυτές απαιτούν στενή παρακολούθηση της εγκύου και συχνά νοσηλεία.

 

Και τι γίνεται με τις γυναίκες που έχουν καρδιοπάθεια;

Όταν υπάρχει οργανική καρδιοπάθεια, συχνά η κατάσταση επιδεινώνεται κατά την κύηση και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της εγκύου και του εμβρύου. Είναι χρήσιμο να προηγηθεί η χειρουργική αποκατάσταση μιας συγγενούς καρδιοπάθειας, εφόσον είναι εφικτό, και στη συνέχεια να ενθαρρυνθεί η ασθενής στην πραγματοποίηση μιας εγκυμοσύνης. Με τις σύγχρονες πάντως φαρμακευτικές ή επεμβατικές παρεμβάσεις δημιουργούνται εύκολα ή δύσκολα κατάλληλες συνθήκες για μια εγκυμοσύνη και οι περιπτώσεις που οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να αποθαρρύνονται να τεκνοποιήσουν είναι πραγματικά ελάχιστες.

Νηστεία και καρδιά

Χουρσαλάς Ιωάννης - Καρδιολόγος

 

« Η νηστεία ωφελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν καρδιολογικά προβλήματα.»

 

Ωφελεί η νηστεία τους καρδιοπαθείς;

Η νηστεία ωφελεί πολύ. Ρίχνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και επιτυγχάνει αποτελέσματα που θα ζήλευαν και τα σύγχρονα ακριβά υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Είναι μια πραγματική αποτοξίνωση για τον οργανισμό. Ακόμη και αν δεν είχε καθιερωθεί από την Εκκλησία, θα έπρεπε να επιβληθεί από τους γιατρούς περίπου όπως είναι, δηλαδή με δύο ημέρες νηστείας την εβδομάδα και τέσσερις μεγάλες περιόδους το χρόνο. Βέβαια η νηστεία πρέπει να συνοδεύεται και από περιορισμό των ποσοτήτων των τροφών. Τα θαλασσινά που συμμετέχουν στο νηστίσιμο τραπέζι είναι αρκετά παρεξηγημένα. Δεν περιέχουν τόσο μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης όσο πιστεύαμε παλαιότερα. Επιπλέον δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα η ποσότητα της χοληστερόλης που παίρνουμε από τις τροφές, όσο έχει σημασία να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη (λιπαρά κρέατα, βούτυρα, μαργαρίνες, τηγανητά). Όμως η νηστεία έχει ακόμα περισσότερα πνευματικά οφέλη!

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που η νηστεία μπορεί να βλάψει τον οργανισμό;

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, τρεφόμαστε με άφθονες φυτικές ίνες και φρούτα. Έτσι η πρόσληψη βιταμινών είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών δεν διαταράσσεται. Ωστόσο η εξαντλητική νηστεία, χωρίς ελαιόλαδο, δεν ενδείκνυται πάντα για τους καρδιοπαθείς, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπόταση, δεδομένου ότι οι ασθενείς λαμβάνουν κατά κανόνα και φάρμακα. Η νηστεία ωφελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν καρδιολογικά προβλήματα.Να διατυπώσω μια επιφύλαξη μόνο για τους διαβητικούς, που κινδυνεύουν να απορυθμιστούν αν αυξήσουν τις ποσότητες ψωμιού και ζυμαρικών αυτή την περίοδο. Και επίσης τα άτομα με χαμηλή την προστατευτική HDL, την «καλή» χοληστερόλη, τα οποία πρέπει να τρέφονται με πρωτεΐνες. Επομένως πρέπει να τρωνε πολύ ψάρι και ελαιόλαδο και κατά τη διάρκεια της νηστείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η νηστεία πρέπει να εξατομικεύεται, να καθορίζεται από το γιατρό και ο πνευματικός να δίνει τη συγκατάθεση και την ευλογία του!

Δίαιτα για καρδιοπαθείς

Γιάννης Χουρσαλάς -Καρδιολόγος

 

 

«Οι δίαιτες μπορεί να είναι αναποτελεσματικές αλλά και επικίνδυνες…»

 

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις δίαιτες που πρέπει να ακολουθούν οι καρδιοπαθείς;

 

Σε κάθε περίπτωση, οι δίαιτες που εφαρμόζονται πρέπει να εξατομικεύονται, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων, η προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη, τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και η αρτηριακή υπέρταση πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην κατάστρωση του διαιτολογικού προγράμματος, ώστε οι παράμετροι αυτοί να βελτιώνονται και όχι να χειροτερεύουν. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος και η δίαιτα να διεξάγεται υπό ιατρική παρακολούθηση (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτρολύτες, ασβέστιο, λευκώματα, κρεατινίνη, ουρικό οξύ κ.α.).

Η ανίχνευση και θεραπεία ορμονικών προβλημάτων όπως ο υποθυρεοειδισμός είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αποδώσει οποιαδήποτε δίαιτα. Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος, και η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Η απότομη απώλεια βάρους που δεν διατηρείται και τα κιλά ανακτώνται πολύ γρήγορα δεν ωφελεί. Πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας έδειξε ότι τα άτομα που χάνουν γρήγορα πολλά κιλά και τα ξαναπροσθέτουν, εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό καρδιαγγειακά προβλήματα σε σχέση με αυτά που ελαττώνουν σταδιακά το σωματικό βάρος.

 

Πόσες θερμίδες πρέπει να παρέχει μια δίαιτα;

 

Ένα παχύσαρκο άτομο γενικά έχει ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες άνω των 1200 θερμίδων, σε αντίθεση με την πεποίθηση που επικρατούσε παλαιότερα ότι αυτές είναι περίπου 800 θερμίδες. Έτσι δίαιτες που προσφέρουν 800-1200 θερμίδες είναι γενικά αποτελεσματικές. Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, κάτω των 800 ημερησίως, προκαλούν απώλεια βάρους 7-9 κιλά σε ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα τις πρώτες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια 2,5 κιλά ανά εβδομάδα, χωρίς να διαταράσσουν τη σχέση μεταξύ λιπώδους και μυϊκού ιστού. Ωστόσο μια τόσο επιθετική ελάττωση βάρους έχει νόημα μόνο σε καρδιοπαθείς που προετοιμάζονται για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις και είναι φρόνιμο να γίνονται με συνεχή παρακολούθηση εντός νοσοκομείου. Όταν δεν υπάρχει ένας άμεσος στόχος, όπως μια επικείμενη χειρουργική επέμβαση, η στέρηση δημιουργεί έντονη αντίδραση και η βουλιμία που ακολουθεί προσθέτει γρήγορα το βάρος.

 

Ποια είδη τροφής πρέπει να συμμετέχουν και ποια να αποκλείονται από τα διαιτολόγια των καρδιοπαθών;

 

Η μεσογειακή δίαιτα που αποτελείται από ψάρια, χόρτα, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, ελαιόλαδο και λίγο κρέας είναι το καλύτερο πρότυπο υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωση ψαριών ελαττώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, αυξάνει την προστατευτική HDL χοληστερόλη, αλλά και προστατεύει από τη δημιουργία θρομβώσεων. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C και μέταλλα. Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 50% τουλάχιστον των θερμίδων που παίρνουμε. Είναι χρήσιμο να λαμβάνουμε σε αυξημένες ποσότητες δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, λαχανικά, φρούτα. Η κατανάλωση ελαιολάδου βοηθά στην ελάττωση της χοληστερίνης και την αύξηση της προστατευτικής HDL χοληστερόλης. Η υπερβολική βέβαια κατανάλωση ελαιολάδου παχαίνει. Τα σπορέλαια πρέπει να αποφεύγονται γιατί ελαττώνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη. Τα ζυμαρικά έχουν θέση στη διατροφή των ασθενών, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Είναι λαθεμένη η αντίληψη ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν, με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται με μικρή ποσότητα σάλτσας και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Το σκόρδο και το κρεμμύδι ελαττώνουν τη χοληστερίνη και προστατεύουν από θρομβώσεις. Το ασπράδι του αυγού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες χωρίς λίπος και χοληστερίνη. Ο κρόκος αντίθετα είναι πολύ πλούσιος σε χοληστερίνη (300 γραμμάρια χοληστερόλης περιέχονται σε ένα κρόκο αυγού, όσο είναι το ανώτερο όριο λήψης χοληστερόλης σε μία μέρα). Ωστόσο δεν έχει τόσο σημασία για τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα η ποσότητα της χοληστερόλης που παίρνουμε από την τροφή, όσο έχει σημασία να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη (βούτυρο, μαργαρίνες, τηγανητά). Το τυρί περιέχει περισσότερες θερμίδες και λίπος από μία ίση μερίδα μαγειρευμένου κρέατος και σημαντική ποσότητα αλατιού. Το γάλα και το γιαούρτι πρέπει να είναι αποβουτυρωμένα. Το λίπος του γάλατος και των προϊόντων του αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία είναι αθηρογόνα. Δεν έχει σημασία μόνο η ελάττωση των λιπαρών τροφών, αλλά και ο τρόπος που παρασκευάζονται. ΄Έτσι π.χ. το κρέας με ελάττωση του ορατού λίπους, μπορεί να χάσει έως το μισό ποσό χοληστερόλης και τα 4/5 του κορεσμένου λίπους που περιέχει. Το αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 γραμμάρια ημερησίως (1 κουταλάκι του γλυκού), ιδιαίτερα σε ασθενείς με υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Τι κινδύνους διατρέχουν οι καρδιοπαθείς που υποβάλλονται σε προγραμματισμένες δίαιτες;

 

Η ελάττωση των επιπέδων του καλίου είναι συχνή και επικίνδυνη διαταραχή, ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε έντονα διουρητικές δίαιτες, τα προγράμματα περιλαμβάνουν φρούτα, ακόμη και μπανάνες μετά τις 3-4 πρώτες μέρες, προκειμένου να προσφερθεί κάλιο στον οργανισμό. Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές και κυρίως η μείωση του καλίου, του ασβεστίου, του χαλκού και του ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρυθμίες, ακόμη και ανακοπή. Η δίαιτα μπορεί να επιπλακεί με υπόταση και λιποθυμικά επεισόδια, αφού οι ασθενείς λαμβάνουν κατά κανόνα φάρμακα. Απαραίτητα πριν αρχίσει ο ασθενής κάθε διαιτολογικό πρόγραμμα πρέπει να συμβουλευτεί τον καρδιολόγο του.

 

Ygeia Paidiagnostics

Διεύθυνση Ιατρείου:

Περιάνδρου 25, Κόρινθος

Τηλ.: 27410 74064

Κιν.: 6976 095 795

 

Διεύθυνση Οικίας:

Πινδάρου 26, Κολωνάκι